onsdag 29. juni 2011

Croatia Calling

On the beach

De 9 første dagene av årets sommerferie tilbringer vi i Kroatia, nærmere bestemt den lille byen Omis som ligger litt syd for Split ved kysten av Adriaterhavet. Her holdt det sjørøvere til en gang i tiden, og det er flere piratfort i fjellet overfor byen. Det som trakk oss akkurat hit var den sjeldenheten som er en fin kroatisk sandstrand (de fleste strender består av småstein) og en godt bevart og pen gamleby der vi også greide å finne en ok 2-romsleilighet til leie. Det er heller ikke langt til storbyen Split med sine severdigheter og muligheter for shopping, og man kan ta båt til flotte øyer som Brac og Hvar.

Jeg som aldri har vært i Kroatia før, og var litt spent på landet og forholdene, kan med glede melde at Syden-følelsen absolutt er til stede. Varmen slo imot oss som en vegg da vi gikk av flyet i Split forrige onsdag, etter en lang flytur med mellomlanding i Frankfurt. Ingen behov for noe som heter jakker, langbukser og sokker her. Istedet gjelder det å smøre seg med nok solkrem, avkjøle seg med rikelige mengder vann, bading, is og frappé (iskaffe) og nyte livet!

Utsikt over byen fra Fort Mirabella

Stranda i byen er veldig fin, takket være sand som tilføres fra elva Cetina som renner ut her. Det er langgrunt og barnevennlig, og klart og deilig i vannet. Dog syntes jeg vannet ved Zlatni Rat (på øya Brac) var enda renere og finere å bade i, der kunne jeg svømt rundt i flere timer. Det har blåst en del noen av disse dagene vi har vært her, og vi har derfor funnet på litt andre ting enn å ligge på stranda, bl.a. gått tur til Fort Mirabella (der piratene holdt til), tatt en tur til et lite tivoli, vært på elvecruise på Cetina-elva, tatt båt til byen Bol på Brac og vært på dagstur til Split. Tempoet har vært bedagelig, selv om det kanskje ikke høres sånn ut ;) Og minst ett bad pr. dag må vi uansett ha!

Den lille jenta og havet

Maten her er rimelig og god, selv om vi kunne ønsket oss større utvalg (alle stedene har noenlunde de samme rettene). Barna velger stort sett pizza, spaghetti eller tomatsuppe, og vi har prøvd en del kjøttretter samt fisk og skalldyr. Min favoritt hittil er "meat plate" fra et familiedrevet sted her i gamlebyen, som er et fat med nydelig, saftig, grillet kjøtt servert med tynne, delikate potetskiver, et par dip´er og litt grønt til. En annen kveld her (da vi feiret yngstejentas bursdag) fikk vi et digert sånt fat på deling, med både pølser, hamburgerstek, kylling og koteletter. Det ble tomt til slutt, og smakte nydelig!

Like før ferien fikk jeg et råfint Canon EOS digitalt speilreflekskamera, som jeg har prøvd ut masse her nede. Her er noen smakebiter:

Bougainvilla i blomstring 

Hva ligger bak den grønne døra?

Bymuren by night

torsdag 16. juni 2011

Lappeteppekort til en liten prinsesse


Mai og juni måned er store på bursdagsfronten i familien vår! Her har jeg brukt div. restepapirer for å lage et bursdagskort med lappeteppepreg til vår vakre (snart) 5-åring. Bokstavene er stanset ut med QuicKutz, og motivet i midten er fra et designerark av Gudrun Loennecken (for Minne-hjørnet). Det kan forøvrig meldes at kortet ble tatt godt imot, selv om gavene som fulgte med nok var litt mere stas. Vi har feiret bursdag på forhånd i hele pinsen (føles det som), og barneselskapet hadde vi på tirsdag. Da fikk vi også innviet den nye terrassen skikkelig! Veldig lettvint med så kort vei fra kjøkkenet ned til terrassen, og deilig å utnytte sola såpass lenge utover ettermiddagen!




Litt fra hagen

Rhododendronen blomstrer!

Hagen vår er ikke så veldig stor, vi har en middels stor plen og to bed på forsiden av huset, pluss noen frukttrær (morell og plomme, som ble plantet i anledning ankomsten av våre to barn) og to små syriner. På baksiden av huset er det en enda mindre plen og stor naturtomt hvor det var plantet litt fra før da vi overtok, og hvor vi har plantet enda mer de siste åra. Et av de første årene vi bodde her flyttet vi en sliten og herjet rhododendron fra forsiden til baksiden hvor den fikk mer skygge og sur jord, og nå har det blitt omtrent tredobbelt så stor, og sammen med peonen på forsiden er den det flotteste vi har i hagen på forsommeren! Mye har vært prøvd og feilet i hagen i løpet av 6-7 år, men noe har vi da klart å få til i hvert fall. Har prøvd oss på roser også, men av en eller annen grunn blir de ikke så fine. Den ene rosebusken, som jeg tidligere i år antok var død, viste seg å bare være litt sein i avtrekkeren og kom med grønne blader i mai/juni. Men siden den tidligere somre har kommet helt i skyggen av den gigantiske peonen så gravde vi den opp her forleden og plantet den på baksiden av huset, nederst i skråninga på naturtomta. Der har vi også noen løkplanter, et par Hosta og en annen rosebusk, en del stauder som jeg har glemt hva heter, gravmyrt, liljekonvall, litt oregano, gressløk og to hardføre lavendelplanter som kommer tilbake hvert år og dufter nydelig!

 
Peonen vår trives i solveggen

Disse gule liljene bodde her da vi flyttet inn

Markblomster i plenen - kan vel ikke klippe gresset nå vel?

Bunndekkende stauder i bedet

mandag 6. juni 2011

To sommerlige kort



Det er en herlig årstid som er over oss, og blomstring ute inspirerer til blomstring på kortfronten også! Her har jeg kost meg med et nytt Magnolia-stempel og fine sommerlige papirer fra Kaisercraft. Jenta med rosebladene er fargelagt med Copic-tusjer, jeg har stanset ut blondekanter med en Martha Stewart-punch og dekorert med glitterlim, halvperler og roser.



På dette bursdagskortet har jeg brukt restepapirer, et tekststempel fra North Stamps og en herlig liten Magnolia med hjerte. Litt bånd og pynt, og så har man et enkelt, men søtt kort som ikke tar altfor lang tid å lage.