torsdag 17. mars 2011

TV-godbiter: Kongsvik ungdomsskole

Jeg er muligens ikke helt objektiv når det gjelder TVNorges nye humorsatsing, tulledokumentaren Kongsvik ungdomsskole. Alle 6 hovedroller spilles nemlig av Lene Kongsvik Johansen, også kjent som andre halvdel av kabaretduoen Asbjørnsen & Joh., damen som sto alene med det suksessrike showet "Lene for president" - og min kjære kusine. I familien vår digger vi selvsagt Lene og har fulgt alt hun har gjort siden hun startet med teater, helt fra barndommens hørespill som vi tok opp på kassett, via rollen som Mrs. Lovett i musikalen Sweeney Todd, til kabaretgruppa Sjel og Showtime og egne soloprosjekter. Det er naturligvis fordi hun er sjeldent talentfull som tekstforfatter, humorist og skuespiller! Hun formidler sterkt gjenkjennelige typer med en unik blanding av skarpt skråblikk og varm menneskekjærlighet.
I Kongsvik ungdomsskole møter vi 3 vidt forskjellige elever pluss 2 lærere og 1 rektor; typer de fleste har vært borti en eller annen gang i løpet av skoleårene. Kine er akk så rosakledt, blond både i hår og sinn, fullstendig selvsentrert og territoriell til det ekstreme, noe Emilie som er ny i klassen får merke. Andre er svartkledt, dyster og nedtynget av verdens falskhet og hat til ham, og får pigger av tanken på matte (som er noe den vestlige verden har funnet på for å tjene mer penger). Victoria stakkars, får jeg vondt i hjertet av å se på - hun har vanskelig for å passe inn i klassen og gjør stadig forsøk på å være med blant de kule, men ender opp med å gjøre gruppearbeidet for de andre og se på at andre spiser opp hennes egen bursdagskake (ooouch!!). Blant lærerne er Wenche alltid en højdare å se på. Med nakkekrage etter en skade i 1982, konstant nedovervendt grimase og langt fremskreden matleihet til læreryrket klager hun sin vei gjennom skoledagene. De beste replikkene kommer gjerne fra henne, Kine og Andre. Men det er også fornøyelig å se på Marianne, den overforståelsesfulle nye læreren med store pedagogiske visjoner og sitt ikoniske "Silencium!!" ved begynnelsen av timen. Rektoren Åsa har et selvbilde på størrelse med det amerikanske kontinent, og skal revolusjonere skolen med slagordet "Change!!" og sitt nyskapende budsjett som i første omgang består i å innrede rektors kontor med designermøbler og Nico Widerberg-kunst. Hun er slitsom med all sin energi og høye latter, men det mest ubehagelige for meg som seer er hvordan hun herser med kontordamen Lisen. Sammen med andre lærere og elever utgjør disse karakterene et skoleunivers som både er høyst lattervekkende, lettere flaut og med små doser av tragedie. Og vi kjenner ikke bare igjen typene som presenteres, vi kjenner dem ofte igjen i oss selv. Lene har definitivt truffet spikeren på hodet i disse rollene, og hun har vel fortjent den ros og oppmerksomhet hun har fått i pressen og gjennom Facebook og Kines tulleblogg (som overraskende mange tar seriøst!).
Vel blåst Lene, vi venter spent på neste humorprosjekt!

1 kommentar:

  1. Herlig, Ina! Så hyggelig at du har meg med på bloggen. Og så gøy at du har fått blogg! Jeg har jo alltid vært imponert av skrivinga di, fra diktene du skrev på videregående og fram til disse tekstene. Hurra!

    SvarSlett