onsdag 29. juni 2011

Croatia Calling

On the beach

De 9 første dagene av årets sommerferie tilbringer vi i Kroatia, nærmere bestemt den lille byen Omis som ligger litt syd for Split ved kysten av Adriaterhavet. Her holdt det sjørøvere til en gang i tiden, og det er flere piratfort i fjellet overfor byen. Det som trakk oss akkurat hit var den sjeldenheten som er en fin kroatisk sandstrand (de fleste strender består av småstein) og en godt bevart og pen gamleby der vi også greide å finne en ok 2-romsleilighet til leie. Det er heller ikke langt til storbyen Split med sine severdigheter og muligheter for shopping, og man kan ta båt til flotte øyer som Brac og Hvar.

Jeg som aldri har vært i Kroatia før, og var litt spent på landet og forholdene, kan med glede melde at Syden-følelsen absolutt er til stede. Varmen slo imot oss som en vegg da vi gikk av flyet i Split forrige onsdag, etter en lang flytur med mellomlanding i Frankfurt. Ingen behov for noe som heter jakker, langbukser og sokker her. Istedet gjelder det å smøre seg med nok solkrem, avkjøle seg med rikelige mengder vann, bading, is og frappé (iskaffe) og nyte livet!

Utsikt over byen fra Fort Mirabella

Stranda i byen er veldig fin, takket være sand som tilføres fra elva Cetina som renner ut her. Det er langgrunt og barnevennlig, og klart og deilig i vannet. Dog syntes jeg vannet ved Zlatni Rat (på øya Brac) var enda renere og finere å bade i, der kunne jeg svømt rundt i flere timer. Det har blåst en del noen av disse dagene vi har vært her, og vi har derfor funnet på litt andre ting enn å ligge på stranda, bl.a. gått tur til Fort Mirabella (der piratene holdt til), tatt en tur til et lite tivoli, vært på elvecruise på Cetina-elva, tatt båt til byen Bol på Brac og vært på dagstur til Split. Tempoet har vært bedagelig, selv om det kanskje ikke høres sånn ut ;) Og minst ett bad pr. dag må vi uansett ha!

Den lille jenta og havet

Maten her er rimelig og god, selv om vi kunne ønsket oss større utvalg (alle stedene har noenlunde de samme rettene). Barna velger stort sett pizza, spaghetti eller tomatsuppe, og vi har prøvd en del kjøttretter samt fisk og skalldyr. Min favoritt hittil er "meat plate" fra et familiedrevet sted her i gamlebyen, som er et fat med nydelig, saftig, grillet kjøtt servert med tynne, delikate potetskiver, et par dip´er og litt grønt til. En annen kveld her (da vi feiret yngstejentas bursdag) fikk vi et digert sånt fat på deling, med både pølser, hamburgerstek, kylling og koteletter. Det ble tomt til slutt, og smakte nydelig!

Like før ferien fikk jeg et råfint Canon EOS digitalt speilreflekskamera, som jeg har prøvd ut masse her nede. Her er noen smakebiter:

Bougainvilla i blomstring 

Hva ligger bak den grønne døra?

Bymuren by night

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar