torsdag 28. april 2011

Fjellpåske med snømangel, sol og hissige små krabater

Gjetta sett fra Haukliseter, Høvringen


Finnes det noe vakrere enn denne utsikten? Selv med minimal snø nå i påsken er dette området fantastisk og vi vil alltid komme tilbake hit for en dose Rondane. Vi kunne med fordel ha tatt med sykler i stedet for ski, men pytt pytt. Det ble gjort et helhjertet forsøk på skitur den første dagen, men vi fant ut det var like greit å gå på beina. For barna var det midt i blinken, med all snøen som smeltet og lagde små bekker og vanndammer å utforske på veien. Sola varmet og humøret var på topp - den gode maten og hjemmekoselige stemningen er jo også noen av grunnene til å reise. Barna våre har offisielt fått en ny favoritt - nemlig spinatsuppe. Med krav om å ha spinatsuppe hver søndag heretter, får jeg bare gjøre mitt beste for å leve opp til kokken på Haukliseter!

På tur blant overmoden snø og lyng


På fjellet krydde det dessuten av lemen. Det er lemenår i år, og vi så disse små gnagerne nesten overalt vi gikk. Noen av dem kom ganske nærme og var ordentlig hissige! Dog er det en myte at lemen kan bli så sinte at de sprekker, men de kan faktisk bli så stresset at de får slag hvis man erter dem opp for mye. Lemen er en nøkkelart for økosystemet i fjellet, og er viktig føde for rovpattedyr (f.eks. fjellrev) og rovfugl, som får en oppblomstring i antall ved lemenår. Mye lemen gjør også at andre byttedyr som fjellrype og orrfugl får være mer i fred og i sin tur får flere unger.
Ellers syntes jeg denne historien var ganske fornøyelig, selv om det sikkert ikke var så gøy for lemenet det gikk ut over: http://www.bt.no/forbruker/dyr/Lemen-gikk-i-klisteret-2491088.html

You talkin´ to me??


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar