mandag 18. april 2011

1001 bøker du må lese før du dør

Spennende bøker, triste bøker, morsomme bøker, gripende bøker, livsglade bøker. Hva skulle man gjort uten dem? Helt fra jeg var liten har jeg vært en altetende bokorm. Jeg pleide å dra på biblioteket ca. annenhver uke og låne med meg 10-12 bøker i slengen. Noen av favorittene var Maria Gripe (Skyggen over steinbenken, Tordivelen flyr i skumringen), Roald Dahl (Charlie og sjokoladefabrikken, Georgs magiske medisin, Matilda, Heksene) og Michael Ende (Den uendelige historien, Momo - kampen om tiden). I tillegg leste mamma bl.a. Anne Cath. Vestly og Astrid Lindgren for oss. Aldri har jeg vært så på tuppa av spenning og skrekk som da Bosse fra Mio, min Mio i vanvare grep Ridder Katos kalde klo av jern. På ungdomsskolen var jeg som mange i klassen helt hekta på Sagaen om Isfolket av Margit Sandemo, og selv om jeg antagelig ser den gjennom noen rosenrøde briller nå, så synes jeg den var god til å være kiosklitteratur. Lars Saabye Christensen, Ingvar Ambjørnsen og Herbjørg Wassmo gjorde inntrykk på meg oppover i ungdomstida, og jeg elsket Isabel Allendes Åndenes hus og John Irvings bøker med Hotell New Hampshire og Siderhusreglene som høydepunktene.
Da jeg ble voksen ble det mer og mer krim på meg, bl.a. Gunnar Staalesen, Henning Mankell, Karin Fossum, Unni Lindell, Jo Nesbø og på engelsk Elizabeth George og Minette Walters. Så må vi ikke glemme min lefling med science fiction og fantasy; Ringenes herre og Hobbiten av J.R.R.Tolkien, Harry Potter av J.K. Rowling, The Hitch-hikers Guide to the Galaxy av Douglas Adams, Discworld-serien av Terry Pratchett, Sookie Stackhouse-serien av Charlaine Harris og nå i det siste The Dresden Files av Jim Butcher. Det siste året har The Island av Victoria Hislop vært et litterært høydepunkt, og på nattbordet mitt nå ligger Boktyven av Marcus Zusak, Drømmehjerte av Cecilia Samartin og Isprinsessen av Camilla Lackberg.

Så hva er egentlig poenget med dette innlegget? Jo, man blir ofte glad i enkelte forfattere og holder seg til dem, eller velger en viss type roman fordi man liker sjangeren. I hvert fall er det sånn med meg, kanskje mer og mer ettersom jeg blir eldre. Nå har jeg imidlertid blitt introdusert for en bok som heter "1001 bøker du må lese før du dør". Den er i samme serie som "1001 filmer du må se...", "1001 plater du må høre..." osv. Her får man en oversikt over de beste og viktigste bøkene fra hele verden opp gjennom tidene, fra 1001 natt fra år 750-800 til de nyeste romanene fra 2000-tallet. Den er tilpasset norske forhold, med 25 norske bøker inkludert 1800-tallets Hellemyrsfolket av Amalie Skram og Sult av Knut Hamsun, 1920-årenes Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset og vår tids Elling av Ingvar Ambjørnsen og Berlinerpoplene av Anne B. Ragde. For hver bok får man detaljer om utgivelsen, forfatteren og et kort resyme av handlingen. Da jeg bladde gjennom denne mursteinen av en bok oppdaget jeg at jeg hadde lest en del av dem (totalt 46), fant bøker jeg har hatt lyst til å lese men aldri fått tid til, bøker jeg aldri har hørt om men som hørtes interessante ut, klassikere jeg har begynt på men ikke hatt lyst eller ork til å fullføre (noen ganger er det bare sånn dessverre) og bøker jeg nok aldri kommer til å lese. Men leselysten ble vekket til de grader, og nå har jeg finkjemmet bokhyllene hjemme og borte for å finne de 1001-bøkene som vekket størst interesse. Jeg har lånt Farvel til våpnene av Ernest Hemingway, Spionen som kom inn fra kulden av John le Carre og et par andre fra 1001-listen. Jeg kommer nok ikke til å sette meg som mål å lese alle de 1001 bøkene, men det er veldig moro å oppdage romaner jeg aldri ville dumpet borti ellers og kunne krysse dem av på lista. Hurra for leselysten, forfatterkunsten og glemte skatter som blåses støv av!

Her er 1001-bøkene jeg har lest til nå:

1. Oliver Twist - Charles Dickens
2. Greven av Monte Christo - Alexandre Dumas
3. Jane Eyre - Charlotte Bronte
4. De elendige - Victor Hugo
5. Skatten på sjørøverøya - Robert Louis Stevenson
6. Alice i eventyrland - Lewis Carroll
7. Jorden rundt på 80 dager - Jules Verne
8. Sult - Knut Hamsun
9. Bildet av Dorian Grey - Oscar Wilde
10. The Hobbit - J.R.R. Tolkien
11. Den lille prinsen - Antoine de Saint-Exupery
12. Animal Farm - George Orwell
13. Casino Royale - Ian Fleming
14. Ringenes herre - J.R.R. Tolkien
15. A Town Like Alice - Nevile Shute
16. To Kill a Mockingbird - Harper Lee
17. Hundre års ensomhet - Gabriel Garcia Marquez
18. Garps bok - John Irving
19. The Hitchhikers Guide to the Galaxy - Douglas Adams
20. Åndenes hus - Isabel Allende
21. Purpurfargen - Alice Walker
22. Parfymen - Patrick Suskind
23. Siderhusreglene - John Irving
24. Elskede - Toni Morrison
25. En bønn for Owen Meany - John Irving
26. Bydelsbuddha - Hanif Kureishi
27. Frøken Smillas fornemmelse for snø - Peter Høeg
28. Kristin Lavransdatter - Sigrid Undset
29. Alberte og Jacob - Cora Sandel
30. Lille Lord Fauntleroy - Frances Hodgson Burnetts
31. Forføreren - Jan Kjærstad
32. Simon og eiketrærne - Marianne Fredriksson
33. Beatles - Lars Saabye Christensen
34. Elling - Ingvar Ambjørnsen
35. Naiv.Super - Erlend Loe
36. Berlinerpoplene - Anne B. Ragde
37. Trainspotting - Irvine Welsh
38. Sofies verden - Jostein Gaarder
39. Pippi Langstrømpe - Astrid Lindgren
40. Lasso rundt fru Luna - Agnar Mykle
41. Huset med den blinde glassveranda - Herbjørg Wassmo
42. Dinas bok - Herbjørg Wassmo
43. Fuglane - Tarjei Vesaas
44. Villmarken kaller - Jack London
45. Blind gudinne - Anne Holt
46. Evas øye - Karin Fossum

2 kommentarer:

  1. Der var det mye kjente titler, men hvor mye jeg husker av bøkene, er en annen sak. De tre du har på nattbordet ditt har jeg også lest. Boktyven leste jeg på anbefaling fra Stine, den er bra, men egentlig så har alle de tre satt sine spor.
    Kos deg videre. Tar gjerne imot anbefalinger på hva jeg skal ha som sommerlektyre!

    SvarSlett
  2. Har du lest noe av Håkan Nesser Anne? Kan anbefale Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen. En fin blanding av krim og oppvekstroman. Menneske uten hund skal også være bra! Andre gode krimforfattere: Tom Egeland, Tom Kristensen, Fredrik Skagen.. naturligvis Stieg Larsson og Liza Marklund.. Hvis du ikke har lest Drageløperen og Tusen strålende soler, så gjør det! Kan også nevne Bienes hemmelige liv av Sue Monk Kidd, Kompani Orheim og Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg, The Time-Traveller´s Wife av Audrey Niffenegger, I kjølvannet av Per Petterson. Ut og stjæle hester har jeg også hørt masse bra om, men ikke fått lest (shame on me!) Av litt eldre bøker har vi jo Historien av Elsa Morante, Det femte barnet av Doris Lessing, Små nøkler, store rom av Bjørg Vik og Skyskraperengler av Tove Nilsen. Håper dette ga litt inspirasjon! :)

    SvarSlett